Slovensko musí zvýšiť transparentnosť využívania fondov EÚ

30.04.2014 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovensko musí v najbližších rokoch zvýšiť úroveň čerpania eurofondov, a to najmä v oblasti vedy, výskumu a inovácií, ako aj zlepšiť transparentnosť ich využívania. Odporúča to rezort diplomacie v hodnotiacej správe o desiatich rokoch členstva SR v Európskej únii, ktorú dnes schválila vláda.

Z tohto dôvodu je potrebné odstraňovať administratívne bariéry, ako aj viac informovanosť verejnosť o projektoch spolufinancovaných z eurofondov.

Rovnako tak musí SR dôkladne analyzovať návrhy na ďalšie prehlbovanie integrácie, ako aj zamedziť presunu nákladov súvisiacich so stabilizáciou finančného systému v eurozóne a EÚ na daňovníkov. Slovensko my tiež malo zvýšiť participáciu na programoch podporujúcich rozvoj výskumu a inovácií. Podporovať rozvoj malých a stredných podnikov a presadzovať nediskriminačné podmienky v spoločnej poľnohospodárskej politike.

Prekážkou je aj príliš veľká administratívna záťaž

Ministerstvo zahraničných vecí poukazuje aj na potrebu presadzovať odbúranie nadmernej administratívnej záťaže občanov a podnikateľov, ktorá vychádza z legislatívy EÚ. Tiež sa podľa neho treba vyvarovať prijímaniu rozšírených právnych predpisov idúcich nad rámec schválenej európskej legislatívy.

Členstvo v únii sa okrem mnohých pozitív zároveň spája s presunom určitých právomocí na európske inštitúcie. Slovensko sa vzdalo niektorých kompetencií v oblasti obchodnej, colnej a poľnohospodárskej politiky, ako i kompetencií týkajúcich sa technických a ekologických noriem.

"Sprísnenie požiadaviek na výrobky vyrábané a exportované do členských štátov predstavovalo v začiatkoch zvýšenú záťaž pre podnikateľské subjekty. Konkurenčný tlak v obchodnej oblasti ohrozil existenciu, alebo spôsobil zánik viacerých podnikateľov. Rozdielne podmienky práce a odmeňovania v členských štátoch spôsobili odliv niektorých profesií, a to hlavne z dôvodu nedostatočne výrazného a účinného procesu sociálnej konvergencie," upozornilo MZV v hodnotiacej správe.
 

Vyberte región